Sikkerhet på nett – passord, tofaktorautentisering og sunn fornuft

I dag skjer praktisk talt alt i livet på nett, fra kontakt med barnehage og skole til jobb, regningsbetaling, underholdning og lagring av filer. Det betyr også at sikkerhet på nett er viktigere enn noensinne. Det er umulig å beskytte seg mot absolutt alle trusler, men det er mulig å komme langt med enkle tiltak.

Den store utfordringen med passord

Passord er det aller vanligste, og kanskje også etter hvert også det mest sårbare, sikkerhetstiltaket på nett. Stadig mer avanserte verktøy for knekking av passord har gjort kravene til sikre passord høyere og høyere. Dessuten har passord på avveier satt søkelys på enda en svakhet med passord: menneskets begrensede evne til å huske forskjellige passord. De aller fleste av oss vil kunne huske på ett eller to gode sterke passord, men ikke hundre. Det betyr igjen at svake passord også ofte kombineres med gjenbruk.

Det finnes ingen enkel løsning på denne problemstillingen. Det er selvfølgelig viktig å prioritere sterke passord til tjenester som er ekstra kritiske når det gjelder penger og personopplysninger, det er ikke tilfeldig at banktjenester er ekstra utsatt for angrep. Pass på ekstra gode passord til banktjenester og kontoer med pengeverdier, som for eksempel tjenester som tilbyr pengespill. De ledende aktørene innenfor pengespill på nett har en mengde sikkerhetstiltak på plass, men det er likevel viktig å sikre at ingen uvedkommende får tilgang til en slik konto. Når du velger en tjeneste med norske spilleautomater bør du derfor være nøye med å sikre kontoen din med et godt passord.

Det finnes også flere tjenester for passordshåndtering, men vær nøye med å velge en tjeneste som du virkelig stoler på.

Tofaktorautentisering, kodebrikker og apper

Såkalt tofaktorautentisering gir en betydelig høyere sikkerhet enn bare brukernavn og passord. I forbindelse med banktransaksjoner stilles det krav til såkalt sterk kundeautentisering, som er et godt eksempel på tofaktorautentisering. Du må oppgi informasjon fra minst to av disse kategoriene:

  • Noe som bare du har: for eksempel bankkort, kodebrikke eller kode fra mobil.
  • Noe som er en unik egenskap ved deg: fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning.
  • Noe som bare du kjenner til: for eksempel passord eller PIN-kode.

Denne typen sikring, med tofaktorautentisering og informasjon fra noe du er i fysisk besittelse av, reduserer risikoen forbundet med passord betydelig.

Sunn fornuft og gode vaner

Det finnes en mengde kommersielle sikkerhetstjenester å velge mellom på markedet, for eksempel VPN-tjenester som skjuler noe informasjon om deg når du besøker nettsteder. Andre tjenester advarer deg om risikofylt innhold, og reduserer risikoen for at du blir utsatt for identitetstyveri. Slike tjenester kan være nyttige hjelpemidler, så lenge som de ikke gir falsk trygghet.

Svindel på nett er dessverre en milliardindustri, og det betyr også at metodene utvikles hele tiden. Ingen automatiske verktøy vil derfor kunne gi en komplett beskyttelse, og sunn fornuft vil alltid være viktig. Tenk deg nøye om før du oppgir personopplysninger og annen sensitiv informasjon, spør deg selv om du ville ha gitt en fremmed på gaten den samme informasjonen. Vær dessuten på vakt når noe enten fremstår som for godt for å være sant, eller når du må ta en beslutning raskt. Da bør du ha is i magen, og være forsiktig. Til syvende og sist er det sunn fornuft som er den viktigste faktoren – ikke avansert teknologi.