Guide til Langoddsen

Det er mange i Norge som er interessert i å se på sport. Dette gir god mening ettersom vi har mange store idrettsstjerner i landet. Du finner for eksempel fotballstjerneskuddet Erling Haaland, sjakkverdensmester Magnus Carlsen og de mange skitalentene vi alle kjenner og elsker. Når man ser på sport er det morsomt å gjøre litt mer ut av det, for eksempel ved å tippe på kampene. Dette kan man gjøre på norske og utenlandske lag.

Tipping har blitt mer vanlig den siste tiden, og nå gjør mange det under store sportsbegivenheter som fotball VM og EM. Det er enkelt å tippe, og du har selv stor frihet når det kommer til hva og hvem du vil sette pengene dine på. Dessuten er det jo også en sjanse for å vinne penger, så det er alltid positivt.

Hva er Langoddsen?

Når vi snakker om oddsspill, så er det Langoddsen, Liveoddsen og oddsbomben som er en del av Norsk tippings oddsportefølje. Langoddsen er den klassiske, og har vært med siden begynnelsen. I tillegg er dette oddsspillet som det omsettes mest på. Denne spillformen gir daglige spillmuligheter og du kan raskt og enkelt plassere bets på arrangementene og enkeltkampene du synes er mest spennende.

Hvis du vil spille på Langoddsen er det viktig å vite at du skal plassere veddemålene før du begynner å spille. Dette betyr at du må forholde deg til tidspunkter for å kunne bli med i spillingen. Norsk tipping fokuserer i hovedsak på fotball, som er størst når det kommer til Langoddsen, ishockey og håndball. Du kan selvsagt også tippe på mange andre sport, og her er det mest opp til din egen preferanse. Du kan for eksempel spille på en vintersport, som vi nordmenn er godt kjent for å gjøre det bra i.

Slik spiller du

Det er en minsteinnsats på Langoddsen på 10 kroner, som skal settes inn når du begynner å spille. Deretter kan du sette inn så mye du vil opp til 500kroner per rekke, krone etter krone. Du skal plassere disse pengene i et veddemål før kampen starter, ettersom det spilles med såkalte faste odds. Oddsen kan endre seg utover spillet, men det er altså den oddsen som var da du spilte som gjelder. Det er også denne, sammen med innsatssummen som avgjør hvor mye penger du eventuelt vinner.

Du kan spille på mange enkeltbegivenheter, men det er kun lov til å ha opptil 10 spillobjekter på samme rekke. Ved et slikt tilfelle vil man kalle det dobbel, trippel osv. Du må ha alle på rekken riktig for å vinne. Dette gjelder imidlertid ikke når du spiller for eksempel dobbeltsystem, trippelsystem og firling system, som kalles systemsill. Her trenger du nemlig ikke å ha alle valg riktig, og du vinner med 2,3 og 4 riktige. Med slike system kan du også vinne flere ganger på et spill. Gevinsten avgjøres av hva oddsen var på tidspunktet du spilte, og hvor mye penger du la inn.

Spill på fotball

Fotball er som sakt den mest populære sporten når det kommer til oddsspillet Langoddsen. Hver enkelt fotballkamp byr nemlig på over 30 forskjellige spillmuligheter, noe som gjør det ekstra morsomt å spille. Mange kjenner godt til muligheten for å spille om hvem som vinner og hvem som taper. Enten om det blir hjemmeseier, borteseier eller uavgjort, også hvem som leder til pause.

Du kan også tippe på hvor mange mål som scorer, hvor mange mål et lag ligger over eller under til pause og til fulltid. Videre kan du prøve å gjette deg frem til mindre eller større begivenheter i kampene, som om det blir rødt kort, straffespark, eller om hvor lang tid det vil ta før det første målet i kampen scores. Hvis du har trua på en spesiell spiller den kampen kan du også gjette om et eller begge lag scorer, og hvilken omgang det kommer flest mål.

Som spiller kan du med andre ord tippe på mye forskjellig den ene kampen, men hvis du tror du klarer å se litt mer langsiktig, kan du også prøve å gjette deg frem til hvem som vinner ligaer, cup-turneringer og hvem som blir toppscorer i ligaen. Dette er såkalt langspill, og krever ekstra kunnskap om spillere, lag og tidligere resultater for å lykkes.

Spillets historie

I november 1993 fikk Norsk tipping lov til å tilby oddsspill i Norge, og Langoddsen kom 1.februar 1994. På dette tidspunktet tilbød de tre spillene Langoddsen, Vinneroddsen og Resultatoddsen, det er altså kun Langoddsen som man fortsatt kan spille på. Lanseringen kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt ettersom OL i Lillehammer ble avholdt få uker senere. Dette ga selvsagt en god start for oddsspillene.

Særlig flinke var spillerne som spilte på Langoddsen i uke 22 i 1994. Norsk Tipping måtte denne uken betale ut mer enn det ble spilt for, med en tilbakebetaling på hele 133%. I november samme år passerte Langoddsen en ukes omsetning på intet mindre enn 10 millioner kroner. Dette grunnet EM-kvalifisering i fotball som ga spillere god grunn til å satse litt ekstra.

Før du begynner å spille

Som du nå forstår så finnes det mange muligheter når det kommer til Langoddsen, både når det gjelder ting du kan tippe på, men også når det kommer til gevinst. Gjør du de riktige valgene kan du nemlig tjene godt på oddsspill. Likevel er det viktig å huske at det krever mer enn penger for å vinne. Du må ha god kunnskap om lagene eller de enkelte utøverne som skal ut i ilden. Du burde for eksempel vite om en spiller på laget er skadet eller ikke. Dette kan ha stor betydning hvis det for eksempel er toppscoreren på laget.

Du skal også passe på hvor mye du spiller, og at det ikke blir en aktivitet du ikke klarer å holde i sjakk. Spillavhengighet kan skje når du tipper, så det er viktig at du passer på eget spill og alltid føler deg trygg med dine valg. Da holder oddsspill seg morsomt og spennende for deg som prøver det ut.