Hvordan velge den beste vaskemaskinen for ditt behov

Dette er flott for oss som forbrukere, men med så mange funksjoner og muligheter, kan det også være en utfordring å skaffe seg en god oversikt over hva som er tilgjengelig.

Vaskemaskiner i grove trekk 

Når du skal kartlegge behovet ditt slik at du kan vurdere hvilke som er de beste vaskemaskiner for ditt behov, kan du se på følgende egenskaper:

Toppmater eller frontmater?

Toppmatere kan være størrelseseffektive, det vil si at en toppmatingsmaskin kan romme mer enn en annen type maskin av samme størrelse. I tillegg bruker disse generelt mindre vann, og de kan åpnes midt i et program. Frontmatere er likevel det man gjerne velger til hjemmet i dag, da disse vasker bedre, og er generelt sett mer skånsomme for tøyet. Sentrifugeringskraften på frontmatere er god, slik at man sparer utgifter for bruk av tørketrommel etterpå. Frontmatere er helhetlig sett mer energieffektive enn toppmatere. 

Maskinens størrelse og kapasitet

Det kan være lurt å måle opp akkurat hvor mye plass du har til en vaskemaskin, og du vil som regel kunne finne en modell som passer akkurat til dine ønskede mål. Hvor ofte og hvor mye du vasker er også viktig for valget av vaskemaskin. Her er det trommestørrelsen som gjelder, og om man har en større husholdning kan man spare energi på å ha en større maskin. Har du derimot en mindre husholdning,på for eksempel en eller to personer, kan det være gunstigere å satse på en mindre maskin som bruker mindre strøm og vann per vask. Vaskemaskiner har i dag god energieffektivitet, og med riktig størrelsesvalg kan du optimalisere energiforbruket ytterligere.  

 

Tilleggsfunksjoner ved moderne vaskemaskiner

Vaskemaskiner i dag er svært avanserte, og kan by på en rekke nyttige programmer og funksjoner som kan ha betydning for hvilken modell du velger. Først og fremst bør du vurdere om du trenger funksjoner som for eksempel hurtigvask. Her er det forskjeller på maskiner, og man kan finne vaskemaskiner som kan gjøre en hurtigvask på så lite som 15 minutter. Dette er selvsagt for mindre skittent tøy – men når det er sagt finner man modeller med teknologi som gir en ‘normal’ vask på under en time, hvor man benytter avanserte spray- og trykkfunksjoner. 

Skånsomhetsprogrammer for klær og sengetøy

Selv om energiforbruk, sentrifugeringskraft og spesialfunksjoner alle er viktige, er det også lurt å vurdere en ny maskin i forhold til skånsomhet. Dette gjelder spesielt hvis du har ulike typer plagg, og hvis du har sengetøy, gardiner og lignende som er flotte og som du gjerne vil bevare lengst mulig. Det er nemlig forskjeller på hvor skånsomme vaskemaskiner er mot tøyet, og i en del maskiner vil du kunne finne opp til flere spesialprogrammer som fokuserer på skånsomhet, slik at du vil kunne velge de programmene som best bevarer gjenstandene. 

Annet

Andre forskjeller på nye vaskemaskiner kan være hvilke deler som er brukt. For eksempel, er det to hovedtyper motorer: børstefrie og de med børster. Børstefrie motorer gjør maskinen litt dyrere, men er derimot mer stillegående og varer lenger. Generelt sett er komponenters kvalitet også noe som kan ha betydning for maskinens levetid, og dette er gjerne et moment som er verdt å vurdere når du kjøper. Selv om en maskin kan være litt dyrere, kan den vare lenger og dermed spare deg for penger i lengden.