Hva er feber?

Kjenner du deg alltid sliten, uvel og trett? Da kan det være at du har feber. Men hva er egentlig feber? Dette er en gjennomgang av hva feber er, hva årsakene kan være, og hvordan man behandler det.

Hva er egentlig feber?

Symptomet feber gir en kroppstemperatur på over 37,5 ° C. Dette oppstår vanligvis når kroppen bekjemper en infeksjon. Kroppen øker sin temperatur for å bekjempe viruset eller bakteriene for å forhindre at det sprer seg. Vanligvis går feber ned av seg selv etter noen dager, men i noen tilfeller kan det vare lenger.

Hvordan kan man behandle feber?

Noen ganger kan feber være et tegn på en alvorlig sykdom, så det er viktig å ta det på alvorlig. Her er noen tips til hvordan du kan behandle feber:

  • Drikk mye vann og juice. De fleste mennesker trenger å drikke rundt 8 glass med væske hver dag når de har feber. Dette vil hjelpe deg med å holde deg hydrert og unngå utmattelse.
  • Bruk paracetamol eller ibuprofen for å lindre smerte og redusere temperaturen. Disse stoffene er vanligvis trygge for de fleste voksne og barn over seks måneder. Men vær forsiktig med ibuprofen dersom du har astma eller andre lungesykdommer.
  • Hold deg varm. Når du har feber, kan det være vanskelig å beholde kroppstemperaturen din stabil. Prøv å bruke varme klær og tepper når det er mulig, spesielt når du sover. Du kan også ta et varmt bad dersom dette ikke forverrer smertene dine.
  • Hvil så mye som mulig. Når du har feber, trenger kroppen din mer hvile for å kunne bekjempe sykdommen. Prøv å sove så mye som mulig, og ta det rolig når du er våken.

Hvordan kan man forebygge feber?

Det er en rekke forskjellige måter man kan forebygge feber på. Her er noen tips:

  • Sørg for å drikke nok væske, spesielt hvis du begynner å bli syk. Væske hjelper kroppen å holde seg hydrert og kan motvirke at temperaturen i kroppen stiger.
  • Hold deg varm når det er kaldt ute. Spesielt barn og eldre kan lettere få feber hvis de blir utsatt for kulde.
  • Ha god hygiene og vaske hendene ofte, spesielt hvis du har vært i et område der det er mye folk. Dette kan redusere risikoen for å bli smittet med en sykdomsfremkallende bakterie eller virus.
  • Unngå stress og ha rikelig med hvile om nødvendig. Stress kan påvirke immunforsvaret ditt negativt, noe som igjen kan gjøre deg mer utsatt for infeksjoner og dermed feber.

Når skal man bekymre seg om feber?

Bekymring om feber er normalt, når temperaturen stiger over de 37 grader. Højere temperatur kan være et tegn på en alvorlig sygdom, og derfor bør man kontakte legen, hvis man har en høj febertemperatur.

Komplikasjoner av feber

Feber er en normal og ofte en naturlig respons fra kroppen på sykdom. Dette er fordi feberen kan hjelpe kroppen din å bekjempe infeksjon. Imidlertid, i noen tilfeller, kan feber være farlig eller indikere alvorlig sykdom. Her er noen komplikasjoner av feber:


Dehydrering

 Når du har feber, mister du mye væske gjennom svetting og åndedrett. Hvis ikke dette vannet blir erstattet, kan du bli dehydrert. Dehydrering kan føre til alvorlige helseproblemer som takykardi (unormal hjerterytme), svimmelhet og bevisstløshet.

Hjernerystelse

Virusinfeksjoner som forårsaker feber, som meslinger eller meningitt, kan også føre til hjernerystelse. Hjernerystelse er en potensielt livstruende tilstand som krever umiddelbar behandling.

Naturlige måter å behandle feber

Uansett hva årsaken til feberen din er, så finnes det flere naturlige måter du kan behandle den på. Her er noen tips til hva du kan gjøre på egenhånd:

Drikk mye væske

Dette gjelder spesielt hvis du har høy feber og/eller diaré. Kroppen din trenger mye væske for å fungere optimalt, og dette gjelder spesielt når den kjemper mot en sykdom.

Spis mat med mye vitamin C

Vitamin C er ikke bare bra for immunforsvaret ditt, men det kan også bidra til å senke temperaturen din.

Hold deg varm

Selv om det kan være fristende å ta av deg klærne når du har feber, så er det faktisk ikke så lurt. Kroppen din bruker energien på å holde seg varm, og derfor kan det være en god idé å legge på deg en ekstra genser eller et teppe.

Gjør noe rolig

Når du har feber, så trenger kroppen din ro for å kunne bekjempe sykdommen. 

Tenk på dette om du har feber

Det er viktig å huske at feber ikke alltid er farlig, og at det ofte er et tegn på at kroppen din jobber hardt for å bekjempe en infeksjon. Hvis du har feber, bør du prøve å holde deg så varm og behagelig som mulig, og drikke mye væske. Hvis du føler deg veldig syk, eller hvis feberen varer i mer enn tre dager, bør du kontakte en lege.