Fire ganger !

Den europeiske melodifestivalen Eurovision Song Contest har vært en veritabel rutsjebane for Norge. Hele fire ganger har norske deltakere prestert å få poeng, men Norge har også vunnet festivalen tre ganger!

I 2020 var det seksti år siden Norge deltok i sin første Eurovision Song Contest, med Georg Elgaaens «Voi Voi» sunget av Nora Brockstedt. Tiden etter Nora har vært humpete for nordmenn. Norge har prestert siste plass utrolige elleve ganger. 

Bare sorgen

Norges første gedigne nedtur i Grand Prix-sammenheng kom i form av sangen «Solhverv», med vokal av Anita Thallaug, som i 1963 fikk poeng! Seksti- og syttitallet endte på en ydmykende måte for Norge med poengerne «Mil etter Mil» i 1978 og «Aldri i livet» fra 1981. 

Opptøyer i Oslo

I 1985 skjer det et lite mirakel. Gruppen Bobbysocks vinner med «La det swinge» av Rolf Løvland. Det medførte et utrolig lurveleven i Norge. Etter at seieren var et faktum ble det for mye for tapsvante nordmenn. De flokket til gatene. Folk sto ut av dørene på bilene og veivet med norske flagg, og det ble tutet i hornene som om Brasil hadde vunnet VM i fotball!

Nocturne

Takket være Bobbysocks ble den første Eurovision-finalen på norsk jord arrangert i Grieghallen i Bergen i 1986. Seieren i 1995 kom med Secret Garden og «Nocturne» som bestod av 24 ord. Etter denne seieren ble det igjen en sur nedtur for nordmenn , for allerede to år senere presterte låta «San Fransisco» å få poeng. 

Legendarisk 

I 2009 klarer Alexander Rybak det mesterstykke å få Oslo, Moskva og resten av Europa nesten av hengslene med sin låt «Fairytale». En suggererende blanding av norsk og russisk folkemusikk, popmusikk og felespill sørget for seier med den utrolige summen 387 poeng. Ny poengrekord, og hele 169 poeng foran neste land på listen! Alexander Rybak var blitt nasjonalhelt for alltid. Sangen ble populær i hele Europa og nevnt på nettsteder som saastanyt.fi/, og til og med i Latin-Amerika og Asia kunne man høre den norske sangen på radio. 

Flere norske Grand Prix-slagere

Til tross for mange dårlige plasseringer og totale fiasko må det nevnes at nordmenn ikke bruker å slå hendene av sine deltagere uansett resultat. Tvert imot. Faktisk har en rekke sanger blitt slagere som folk nynner på den dag i dag. Sanger som «Lenge leve livet» med Dollie De Luxe, «In My Dreams» med Wig Wam, «Romeo» med Ketil Stokkan, «Hold On Be Strong» med Maria Haukaas Storeng, og «Adieu» med Jahn Teigen og Anita Skorgan.

Kuriositeter

Norge har på godt og vondt skilt seg ut i festival-sammenheng. For eksempel har det blitt sunget på engelsk, samisk, swahili, fransk, spansk, tysk, irsk, serbokroatisk, hebraisk, finsk, italiensk, svensk og nederlandsk! Det toppet seg da Norge i 1973 fikk rekorden for flest språk i én og samme sang– «It’s Just a Game» inneholdt tolv språk. Dermed klarte Norge å synge en strofe hebraisk før Israel fordi Norge hadde et tidligere startnummer. 

En annen morsom fakta er at gamblere som har spilt på sider som slotsbandit.dk/ har tjent penger på Norges fiasko. Selv om nordmenn har hatt troen på sine sanger, har gamblerne sett noe andre ikke har sett.