Dette skjer når du slutter å røyke

Det er mange grunner til at det å røyke ikke er så bra for kroppen vår, men når man skal slutte å røyke er det faktisk bedre å fokusere på alle de gode tingene som faktisk skjer når man slutter å røyke i stedet for. For det å kjenne etter å føle alle de gevinstene som det å slutte å røyke gir deg, er mye mer motiverende enn å tenke på hvor helseskadelig det er. Noen ting kan man faktisk begynne å kjenne bare 20 minutter etter at man har stumpet den siste røyken.

Det er ikke så sjeldent at de som kjenner noen som røyker deler tankene og følelsene sine og sier “slutt å røyke«, men det hjelper ikke med motivasjon fra dem rundt deg når du skal slutte å røyke. Den eneste motivasjonen som faktisk betyr noe er nemlig ikke den fra familie og venner, eller til og med fra lege eller helsevesen, men den som kommer fra deg selv. Det er innenfra motivasjonen til å slutte å røyke kommer fra og er det som kommer til å gjøre at man får suksess med det.

Helsegevinstene etter røykeslutt

Når man stumper den siste røyken sin, går det ikke lenge før man begynner å føle den virkningen det har på kroppen. Allerede etter bare 20 minutter kan man se at blodtrykket faller, pulsen går ned og for mange røykere som sliter med kalde hender og føtter, vil dette begynner å gå over. I tillegg kan man begynne å legge fra seg frykten om alle de giftstoffene man sugde i seg hver gang man tok en røyk og det er absolutt også verdt å nevne.

Når det har gått 8 timer kan man måle at mengden av karbondioksid i blodet er kraftig redusert, noe som betyr at mengden av oksygen i blodet øker. Det kan man kjenne ekstra godt i forhold til at man blir mindre trøtt. I tillegg kan man på dette tidspunktet begynne å si at man øker lengden på livet sitt med 5-7 minutter hver gang man velger å ikke ta en røyk. Ganske utrolig. Og etter 24 timer ser man at faren for hjerteinfarkt har begynt å synke.

Etter 72 timer kan man begynne å se at lungene allerede er på vei mot å få det bedre og ikke minst begynner lungekapasiteten å øke også. Detter er også et viktig tidspunkt i forhold til abstinenser og nikotinsug, for det er her man virkelig begynner å kjenne det. Det er et viktig tidspunkt å være ekstra oppmerksom på, sånn at man er forberedt. Det kan nemlig være den avgjørende faktoren i forhold til om du klarer å holde deg fra røyken eller ikke.

I ukene som følger kan man se at både blodsirkulasjonen og lungekapasiteten er så mye bedre at det er lettere å bevege seg, huden begynner å få en frisk og sunn farge igjen og ikke minst redusert risiko for en lang rekke sykdommer og plager. Det er også her du opplever at smak- og luktesansen din kommer tilbake, så mat og drikke smaker mye bedre. Det er mye bra å se frem til, så bare hold fokus!