Investering for nybegynnere

Det siste året har vi hatt mye tid til å tenke, og kanskje er du en av dem som har hatt tid til å tenke litt ekstra på at du egentlig ønsket å begynne med investering. Dersom du aldri har investert i aksjer eller fond, eller noe annet for den saks skyld, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det kan være vanskelig å skaffe seg en oversikt.

Her skal du få en liten oversikt over hvordan du skal gå frem dersom du ønsker å begynne med investeringer. Du trenger faktisk ikke all verdens med forkunnskap før du kan begynne.

Personlig økonomi

Først og fremst må du sette deg ned å ta en titt på egen økonomi. Hvor mye har du råd til å investere og hvor stor avkastning ønsker du? Sett deg ned å lag en liten plan over eget budsjett, samt hvor mye du ønsker å tjene og spare. Dersom du er ny på investeringsmarkedet er det en god ide å starte med en langsiktig plan. Tenk at du skal kunne tjene penger over tid. Ikke i morgen.

Når du har klart å skaffe deg en oversikt over personlig økonomi og planen fremover må du tenke på hva du ønsker å investere i. Mange starter gjerne med et aksjefond. Det vil si at du investerer i verdipapirer og at en fondsforvalter investerer penger på dine vegne. Du vil bli oppdatert på mulig avkastning og vil deretter selv kunne bestemme når du ønsker å ta ut pengene. Dette er en investering som tar tid, men som passer god for deg som ønsker å spare over mer enn 6 år.

Finn riktig plattform

Når du har funnet ut om du ønsker å investere i aksjer, fond, kryptovaluta, valuta eller hva enn, så er det på tide å velge seg en investeringsplattform. Noen ønsker å gå direkte til en fondsforvalter eller til en bank, mens andre velger online plattformer og apper. Her må du selv vurdere hva som passer best for deg. Banker har for eksempel ofte høyere gebyrer en online plattformer, men dette er en vurdering du selv må ta.

Finn en plattform som gir deg mulighet til å investere innenfor det du selv ønsker. Vurder om du ønsker en plattform som har tilhørende app slik at du alltid er tilgjengelig eller om det er andre tilleggstjenester du trenger. Noen plattformer gir deg for eksempel muligheten til å drive CopyTrading. Det vil si at du får muligheten til å kopiere det andre tradere gjør, uten at du egentlig trenger å gjøre noe. Dette kan være en god mulighet for deg som er nybegynner.

Det du skal vite når du skal begynne med investering er at det finnes en risiko der. Du er aldri sikret avkastning, og det er en risiko for at du kjøper for mer enn du selger. Like vel er ikke denne risikoen farlig, det er ikke slik at du må unngå risiko, men du må være klar over at den eksisterer. Det er nettopp derfor det er så viktig at du setter deg ned å tar en titt på personlig økonomi før du begynner.