Sparetips til deg som vil pusse opp

Når man vil pusse opp er det mange ting man skal tenke på før man kan begynne. Man må tenke på om man trenger noen tillatelser, om man kan gjøre alt selv eller må betale for relevant arbeidskraft, hvilke materialer man ønsker å bruke, hvilke farger og teksturer man ønsker seg og ikke minst hvor stort budsjettet man bruker skal være. For det å pusse opp koster penger, og ofte koster det litt mer enn man tror, så det å ha en god plan for sparing før man begynner er alfa og omega.

Noen ganger skal man søke om tillatelse fra kommunen – for eksempel hvis man vil bygge ut eller på andre måter endre noe som krever en formell godkjennelse, og andre ganger kan man bare begynne med å realisere drømmene sine helt uten dette. Men uansett hva, så trenger man en plan når det kommer til økonomien i prosjektet sitt. For ikke bare koster det ganske mye penger å gjennomføre prosjektene sine, men det koster også nesten alltid mer enn det man budsjetterer med, så det å ha litt ekstra penger på kontoen til dette, er absolutt noe som vil gi bedre nattesøvn når man har begynt.

For når man har begynt er det liksom ingen vei tilbake. Noe som koster en del penger er for eksempel å få lagt takstein, og her betaler man ofte ikke bare for materialer, men også for arbeidskraft. Og det man betaler for den arbeidskraften man får avhenger også av hvor lang tid det faktisk tar, og dette er påvirket av ting som for eksempel vær og vind og ikke minst på om leveringen av materialene kommer i tide.

Sånn lager du en god spareplan

Mange ser på det å spare penger som både kjedelig og umotiverende. Det å spare til noe konkret kan litt flere synes er spennende fordi man selvsagt gleder seg til det man får når man har vært flink til å spare, men det å spare er noe vi kan gjøre til noe koselig og fint – i stedet for irriterende og kjedelig. Det er mange måter å spare på, og det å velge den måten som DU synes er mest gøy, er absolutt det aller smarteste – selv om noen sikkert vil synes at en annen vinkel er bedre. Her er noen forslag til hvordan man kan spare penger til prosjektet sitt:

  • Sett av et fast beløp hver måned. Gjør dette uansett om dere har prosjekter på agendaen eller ikke, for da er dere helt sikre på at dere har penger når dere velger at dere har lyst til å gjøre noe. Ofte kan dette være en motiverende faktor.
  • Sett 10-20 kr inn på sparekontoen hver gang du bruker bankkortet ditt. Dette er en fin måte å spare på, der man ikke legger merke til at man sparer! Du kan stille inn dette i nettbanken hos de aller fleste banker.
  • Sett inn penger hver gang dere snakker om prosjekter dere ønsker å gjennomføre.