Turer i Norge

Drømmer du om å se mer av Norge? Etter at vi opplevde å ikke kunne reise i 2020, ble flere og flere bevisste på hvilket fantastisk land vi egentlig har. Flere begynte å planlegge Norges-turen de alltid hadde utsatt, og ble imponert over alt de fikk se. Norge blir faktisk regnet som et av de aller vakreste landene i hele verden, og folk reiser fra andre siden av verden for å se ting vi tar som en selvfølge.

Hver sommer fylles Frognerparken i Oslo og andre severdigheter med folk fra hele verden. Spesielt kineserne kommer gjerne i store grupper for å nyte norsk natur. Hvor utrolig er ikke det? Det må kanskje bety at landet har mer å by på enn vi kanskje tror. Besøkende liker spesielt vår gode samferdsel og infrastruktur, samt hvor trygt landet vårt er å reise i.

Uansett i landet du bor, er sannsynligheten stor for at marka ikke er langt unna. Til og med i storbyen i Oslo, trenger vi bare ta en kort trikketur, for å komme oss til de dype skoger. Både Østmarka og Nordmarka byr på endeløse turmuligheter, hvor du kan telte eller henge opp hengekøya. Hengekøye ble imidlertid det helt store i år, og er en enkel måte å campe ute på.

I Norge er vi heldig på mange måter. En ting vi skal være takknemlig for er at skogen er et sted som er for alle. Her er det ingen private eiere som nekter deg tilgang, og du kan overnatte og telte som du vil. I mange andre land er dette rett og slett ikke lov, eller så er området så utrygt at det ikke er anbefalt. Heldigvis er det lite kriminalitet i våre skoger.

Camping i det fri

Når vi trenger en pause fra hverdagens kjas og mas, er det fint å pakke sekken å komme seg ut i marka. Her kan vi glemme hverdagen, og bare nyte frisk luft og en god dose mosjon. Om du har lyst å begynne med turgåing, men ikke har noe utstyr, kan det bli kostbart. Om kontoen for øyeblikket er helt tom kan Forbrukslån kalkulator, gi deg en pekepinn om hvor mye du kan låne.

Klær og utstyr til turen er å regne som en svært god investering. Om du velger kvalitet, vil det være lenge til neste gang du må kjøpe nytt. Hva du trenger avhenger litt av hvilken type tur du skal på. En varm jakke og gode sko er imidlertid et absolutt must. Om du vil overnatte utendørs, vil også et godt telt være en god investering. Et alternativ til teltet er en hengekøye.

Med en hendekøye i sekken, blir sekken mye letter enn når du bærer med deg et helt telt. Om du sørger for å ha med et liggeunderlang, vil natten i køya bli svært komfortabel. Det supre med hengekøye er at du enkelt kan sette den opp mellom to trær, og raskt ha en rasteplass for natten. Husk på at skogen kan ha mye mygg og innsekter, så et tilhørende myggnett er lurt å ha.

En tursekk er også noe du må ha på plass. Om turen skal være lang, vil du trenge en større sekk enn om du skal på en dags rusletur. Vurder ditt behov og velg deretter. Andre ting enhver turgåer må ha på plass er termos til varm drikke, matboks, vannflaske og litt snacks på lur. Det å få noen belønninger underveis, det fortjener du!

Hvor skal du gå?

Om du er ny til tur i skog og mark, er det ikke lett å vite hvor du skal starte. Heldigvis har vi Den Norske turistforening. Når du planlegger turen, er de uvurderlig i sin hjelp. Her kan du enkelt og greit legge inn noen ideer om hvilken tur du vil på, og i hvilket område. De vil da gi deg en liste med de aller beste turene for deg. De vil se hvor krevende og lande de er, i tillegg til et løypekart.

Noe mange ikke vet, er at du også kan leie hytter ute i marka. Den norske turistforening eier en rekke hytter, du kan leie svært billig. Om du søker etter langturer, vil du få opp forslag til overnattingssteder ved løypen. Praktisk info som pris og åpningstider på disse får du også oppgitt.

På nettsiden til turistforeningen vil du altså finne løyper over hele landet. Du kan lese om de ulike rutene og ta deg god tid på å finne turen for deg. De vil også gi deg føremeldinger, som lar deg vite hvordan forholdene er på hvert område til enhver tid.

Vi håper denne artikkelen fikk opp turlysten din, og vil motivere også deg til å komme seg ut i marka. Start med enkle ruter, og avanser etter hvert. Det er aldri lurt å gape over for mye, og bli lei av turlivet allerede etter første tur. Med god planlegging, og rett utstyr på plass, er vi sikker på du vil elske din nye hobby. God tur!