Trenger ansatte med spillerfaring

Mange arbeidsgivere oppfordrer søkere å ta med spillerfaring på CV-en. Barn som gamer utvikler bedre engelsk ordforråd enn de som ikke spiller. De fleste populære spill er på engelsk der utøverne snakker med andre spillere. Kommunikasjonen med andre spillere forbedrer også utøvernes sosiale ferdigheter.

Fikk du kritikk for å bruke dataspill som barn? Fortvil ikke. Det kan komme godt med i voksen alder. Tidligere var både foreldre og forskere svært kritiske til at barn satt i timesvis foran dataskjermene. Nå har pipen fått en annen lyd. Stadig flere forskere har fått øynene opp for de mange fordelene en bakgrunn med gaming og internettbruk kan ha for unge mennesker. 

Avansert læring

Kompetansen barn opparbeider seg når de spiller er svært etterspurt i arbeidslivet. Presis og tydelig kommunikasjon er avgjørende for suksess i spill. Det er det også i arbeidslivet. Samtidig går det ikke an å vinne et spill uten en smart og effektiv strategi som ofte legges i samarbeide med de andre spillerne. Summen av alle disse elementene gir grunnlag for seier i spill, men også som vi skal se, – i arbeidslivet!

Etterspurt kvalitet

Alle gode sjefer vet at presis kommunikasjon, smart strategi og alle de andre elementene gamerne er i besittelse av er avgjørende for suksess. Derfor er søkere med spillerbakgrunn en stadig mer etterspurt gruppe. Kritikken mot barns vaner foran skjermen har forstummet. Nå fokuserer forskerne på alt det positive med spillingen. Foreldre som har problemer med å sette seg inn i hva barna driver med oppfordres til selv å ta kurs, eller møte andre foreldre for å dele erfaringer.

Lærerikt og sosialt

Spill er gøy, men nyere forskning viser at det også er stressdempende. Barna trener opp mestringsfølelse og skaffer seg nye venner. Tidligere gikk diskusjonene på skoler og foreldremøter på når barna skulle få mobiltelefon. Nå snakkes det om når og hvor mye barna skal få spille populære online spill. 

Forsøk å forstå

Foreldre bør vise nærhet og engasjement for hva barna driver med, og innta samme rolle for spill som for annen fritidsaktivitet som fotball, sjakk eller håndball. Det verste foreldre kan gjøre er å stille seg uforstående til barnets interesse for spill. Barnet vil sannsynligvis si hva det tror foreldrene ønsker å høre i frykt for å bli nektet adgang til å spille.

Gøy og lønnsomt

De barna som er flinke til å underholde andre spillere, kan tjene penger på det. Noen deltar i konkurranser med pengepremier. Andre barn deler spillingen sin via plattformer som Twitch. Her tjener de penger på både gaver og sponsorer. Mange skaffer seg informasjon på nettsider som sportsbonus.net som gir tilgang til bookmakere med best odds, og på vinkkaajaveikkaa.fi, et nettsted med artikler om aktuelle spillobjekter. 

Nyhrox

Seksten år gamle Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen fra Norge vant tjuefem millioner kroner da han ble verdensmester i Fortnite, et spill der man samles på en øde øy, finner våpen, og beseirer de andre spillerne. Den som står igjen alene til slutt er vinneren.