Kostråd for hund

Lurer du på hvilket kosthold som er best for hunden din? Det kan være vanskelig å finne ut nøyaktig hvilket kosthold hunden din bør ha. Akkurat som mennesker trenger hunder et næringsrikt og balansert kosthold. Det er viktig at fôret dekker daglige energibehov, inkludert proteiner og fett, karbohydrater, mineraler og vitaminer. Kosthold for hunder kan variere med hensyn til rase, helse, aktivitet, sesong og livsfase.  I denne artikkelen kommer vi kostholdsråd til hunder som forhåpentligvis vil gi deg en bedre oversikt!

Kjøp av hundefôr

Hundefôr og kosttilskudd er tilgjengelig i dyrebutikker, men kan være veldig tungt å frakte hele veien hjem. Derfor kan det være lettere å handle det du trenger på nettet. Hos VESO Apotek brenner de for god dyrehelse og er Norges tryggeste netthandel for dyr.

Det er hovedsakelig tre typer fôr man kan få kjøpt til hunder: tørrfôr, våtfôr og frosne matprodukter. Alt fôr består av bearbeidede råvarer satt sammen til et produkt og inneholder næringsstoffene hunder trenger. Tørrfôr er kjent som fullkost produkter. Hunder som er friske og spiser fullkost fôr trenger ikke kosttilskudd, men hunder med spesielle behov på grunn av sykdom eller andre problemer bør sjekke med en veterinær om de trenger spesielle næringsstoffer.

Tørt eller bløtt?

Tørrfôr og våtfôr kan gjerne kombineres, men skal ikke gis i full porsjon av begge deler. Tørrfôr er lettere å oppbevare og har lengre holdbarhet siden alt vann er fjernet. I tillegg kan tørrfôr forhindre dannelse av tannstein med en børsteeffekt på hundens tenner. Men husk å gi rikelige med vann hvis hunden din spiser tørrfôr! Våtfôr tar mer plass å oppbevare og har en kortere holdbarhet siden den vanligvis inneholder 60 % vann. 

Fôr for rase og livsfase

I dag finnes det hundefôr spesialtilpasset etter hundens forskjellige livsfaser. For eksempel har  valper i vekst, drektige og diegivende tisper eller hardtarbeidende hunder forskjellige næringsbehov. Valper trenger mye protein, mens eldre hunder skal ikke ha for mye, da det kan skade nyrene. Hunder i forskjellige størrelser trenger også ulikt fôr. Mindre hunder i valpefasen trenger små energirike tørrfôrkuler siden de har små mager og vokser raskt. Store hunder har langsom vekst og trenger fôr som gir et moderat energinivå.

Overvekt

Et stort problem blant hunder i dag er overvekt som følge av overfôring. Husk å sørge for at hunden din ikke spiser mer mat enn nødvendig. Vei hunden din regelmessig og kontakt en veterinær dersom du har spørsmål om hundens kosthold.