Derfor er sikkerhet på nettet viktig

Ettersom digitaliseringen av samfunnet stadig øker, blir sikkerhet på nettet bare mer og mer viktig. Det er tross alt mye du kan gjøre på nettet nå om dagen.

For 20 år siden var det begrenset av hva kriminelle kunne stjele fra enkeltindivider. Svindel og kriminalitet på nettet var mye mindre utbredt. Du kunne få en e-post her og der, men bortsett fra det var det få med skumle hensikter.

Ettersom flere og flere har tatt i bruk internett, er det også flere og flere som dessverre begår cyberkriminalitet. Det kombinert med at det har blitt flere måter å gå i en felle på gjør at du er nødt til å være ekstra oppmerksom på sikkerhet når du er på nettet. La oss se nærmere på hvorfor sikkerhet på nettet er viktig. Både for enkeltpersoner, og for selskaper.

Selskaper med høy sikkerhet

For deg som enkeltperson er det ikke bare viktig å tenke på at din egen datamaskin skal være sikker. Men at også selskaper som du oppgir din sensitive informasjon til tar sikkerhet på nettet på blodig alvor. Det hjelper lite med et antivirus dersom du gir informasjonen din til et selskap som har alvorlige sikkerhetshull i systemene sine.

Heldigvis tar de aller fleste selskaper online sikkerhet på alvor. For Norges Automaten er sikkerhet på nettet ekstra viktig fordi bedriften deres baserer seg på online tjenester som live blackjack, spilleautomater på nett og mye mer. Både lagring av sensitiv informasjon og sikkerhet på transaksjoner er derfor av høyeste prioritet.

Hvorfor er sikkerhet på nettet viktig?

Hvis kriminelle kommer seg inn i systemene til et firma eller nettside kan de i verste fall slå firmaet konkurs. La oss se på de største konsekvensene av å ha dårlig sikkerhet på nettet.

Tap av eiendom

Ved tap av eiendom mener vi intellektuell eiendom. Det kan være alt fra planer til ideer, design og systemer. Si du for eksempel du har utviklet en test hvor personer kan øve til førerprøven. Dersom hackere kommer inn i systemet og klarer å overføre denne appen vil du ha fått en ny konkurrent. Alle de hundrevis av timene det tok å utvikle testen fikk hackerne med seg på noen minutter og kan brukes eller selges til andre.

Brukerdata

Dersom en hacker kommer inn i hele eller deler av systemet ditt har den mulighet til å stjele sensitiv informasjon fra brukerne. Det kan være mindre viktige ting som navn og adresse, eller mer alvorlige ting som bilder, personnummer, e-postadresse og passord. Ettersom mange bruker samme e-post og passord på flere steder kan det gi enda større konsekvenser for bedriftens brukere.

Når en hacker har fått tak i bilder, personnummer, e-postadresse, passord, og kanskje til og med en kopi av et førerkort eller annen identifikasjon, blir det virkelig skummelt. Hackeren kan da bruke dette til ID-tyveri. Det har dessverre vært mange tilfeller av personer som har blitt utsatt for ID-tyveri i Norge. Som regel fører dette med seg at den kriminelle tar opp forbrukslån eller bestiller kredittkort i ditt eget navn. Og som oftest er det du som sitter igjen med å måtte betale gjelda.

Tap av inntekter

Et DDoS angrep kan føre til store tap av inntekter dersom firmaet i hovedsak gjør business gjennom nettsiden sin. Dette gjelder for eksempel nettbutikker som Zalando med mer. Ved et DDoS angrep vil hackerne prøve å oversvømme systemet med trafikk slik at serverne blir overbelastet. Systemet vil da krasje og ingen får tilgang til nettsiden. Dette kan føre til tap av inntekter i alt fra flere timer til flere dager. Samtidig som utførelsen av DDoS angrepet foregår vil hackerne som regel be om penger for å stoppe angrepet.